Crazy India & Beautifull Nepal... - Reisverslag uit Kathmandu, Nepal van Maartje Vredevoort - WaarBenJij.nu Crazy India & Beautifull Nepal... - Reisverslag uit Kathmandu, Nepal van Maartje Vredevoort - WaarBenJij.nu

Crazy India & Beautifull Nepal...

Door: maartjeopwereldreis

Blijf op de hoogte en volg Maartje

09 Oktober 2010 | Nepal, Kathmandu

Allereerst natuurlijk weer super bedankt voor alle lieve berichtjes zowel op me site als voor mijn verjaardag.Want dit jaar zou ik voor het eerst mijn verjaardag niet thuis vieren. S'morgens werd ik door Daan gewekt met een verjaardagsliedje (een traditie in huize Vredevoort), daarna een taartje bij de bakker gehaald om toch een beetje een verjaardagsstemming te krijgen. Savonds nog gezellig een biertje gedronken en de leeftijd 24 jaar was een feit.

23 september was het zover, eindelijk naar de landen waar we al zolang naar toe wilde. India en Nepal.Na een prima vliegreis landen we rond een uur of 7 savonds in New Dehli, India. Na wat onderhandelingen met de taxichaffeur werden we afgezet in de ' backpackerswijk' van New Dehli. Vanaf de allereerste seconde heb ik mijn ogen uitgekeken. Het is echt waar een grote gekkenhuis maar ik vind het geweldig en heel indrukwekkend.Om jullie een kleine impressie te geven zal ik vertellen hoe een dag in India eruit ziet:

Het verkeer is overal en druk tegelijk (de hele dag door wordt er getoerderd, waar vervolgens niemand meer op reageert). Mensen die de hele dag tegen elkaar schreeuwen (althans zo klinkt het). Aan de zijkant van de weg zitten wat mannetjes op de grond te kaarten. Verderop wordt een man op de stoep geschoren. Spiegeltjes, scherven, mesjes en kwasten hangen in het hek. Na al het verkeer te hebben ontweken kom je bij de bazaars, de "winkels" en marktjes. Hier zijn vrouwen een winkel aan het renoveren. Er wordt gesjouwd, getild en keihard gewerkt. Dit alles tillend op hun hoofd en met een lange sari aan, die t liefst nog van de grond word gehouden met de vrije hand. Koeien (die zijn heilig in India) die overal los lopen. Dan zijn er natuurlijk de winkeltjes waar je langsloopt. Open ruimtes met meestal weinig erin. Mensen zittend/liggend in hun shop. Kruidenwinkeltjes met postzakken vol met pepertjes, pasta, rijs. Alles hier is fysiek werk, handwerk. Ijzerwinkeltjes waar mensen bedolven zitten onder de zwartigheid, roest en ijzer. Niet te vergeten alle eettentjes, pannen met hete olie op een klein vuurtje, waar spelende kinderen tussendoor rennen. Er liggen oude mensen op straat te slapen, en heel veel honden die er slecht uit zien.

Het is gek, het lijkt aan de ene kant of heel de stad wacht tot de volgende dag weer is aangebroken, zittend en slapend op hun kleedjes, maar aan de andere kant wordt er zo hard gewerkt. Fysiek werk, handwerk, smerig werk. Werk waar je respect voor hebt en zelf je bed niet voor uit zou komen. Elke baan telt, it's a job!

Elk wezen, mens en dier is aan het overleven. Op zoek naar geld en eten. Als je wat verder loopt kom je kinderen tegen van een jaar of drie die aan het bedelen zijn, maar ook kinderen in een schooluniform. Maar wat ook opvalt; blije gezichten. De mensen zijn vrolijk. Politieagenten zitten met stokken langs de kant van de weg, een rickshawdriver staat geparkeerd in de schaduw en doet een dutje (wat slapen, daar zijn ze goed in hier). Vrouwen sjouwen met doeken, kruiden. Een jongen zorgt voor zijn kleine zusje. Er is zoveel te zien, het is een grote flim. Elke dag verbaas je je weer over iets. De mensen, de verschillen, de kleuren & geuren.

Tijdens het reizen in bus en trein kijk je je ogen uit. Als de trein stopt, of bijna aan het stoppen is springen mensen er gewoon uit. Aan de kant van het perron, maar ook gewoon op de rails. Ze doen allemaal maar wat. Lopen gewoon met zijn allen de rails over. Tijdens de reis zie je ook van alles; Sloppenwijken langs de kant, paard met wagen op de snelweg, ezeltjes en kamelen die een kar trekken. Op de "vluchtstrook" houten handkarren uit het jaar nul met allemaal zware dingen erop, getrokken door een man. Rijstvelden, afval met dieren op zoek naar restjes eten. Mensen verkopen vanalles tijdens de reis, kinderen staan met flessen water naast de bus te roepen of je wat wilt kopen. In de trein praat iedereen met elkaar, ook al kennen ze elkaar niet. En ook wordt alles met elkaar gedeeld. Het is zo'n groot verschil met nederland waar iedereen zo individueel is ingesteld. Mooi om te zien!.

Na 4 te gekken dagen in New Dehli zetten we de reis voort naar Agra. De plaats die beroemd is geworden door de Taj Mahal.
Taj Mahal is het beroemdste monument van India. Een monument waar 22 jaar aan is gewerkt. Echt heel mooi en iets wat je gezien moet hebben in India. De volgende en tevens laatste bestemming voor we naar Nepal zouden gaan was Varanasi en de heilige rivier de Ganges:Eén van de hindoeovertuigingen is dat baden in rivier de Ganges het slechte karma uit vorige levens wegwast. Verder zijn de hindoes ervan overtuigd dat wie sterft in Varanasi en er gecremeerd wordt, bevrijd wordt van 'samsara' (de cyclus van geboorte, dood en wedergeboorte). Langs de heilige rivier de Ganges zijn dan ook diverse crematieplaatsen waar de lijken in de open lucht, op brandstapels worden gecremeerd. Vervolgens wordt het as uitgestrooid in rivier de Ganges, waar de familie-leden van de overledenen zich in wassen. Dit was toch wel een hele bizarre en bijzondere ervaring om dit ritueel mee te maken.

Voor we het wisten was het 1 oktober en tijd om de reis door te zetten naar Nepal - Kathamndu. Vergeleken met India een oase van rust. Prachtige natuur, de Kathamdu-Vally is omgeven door bergen, bergen en veel tempels. Je ziet hier prachtige winkels met de mooiste kleding en materialen om bergtochten te maken terwijl je een paar meter verder straatkinderen, lijm ziet snuiven. Een groot contrast.
De mensen zijn hier wel supervriendelijk en heel relaxt. We hebben verschillende dorpjes/stadjes rondom Kathmandu bezocht te voet uiteraard. Natuurlijk wel wat kilometers in de benen hebben voordat het Himalaya gebergte ingaan. Want dinsdag is het zover, dan willen we voor 3 of 4 weken de bergen in. Echt super veel zin in al weet ik nu al zeker dat het loodzwaar gaat worden voor mij aangezien mijn conditie niet optimaal is en we onze eigen tassen gaan dragen. Vele lopers nemen een gids of porter (drager) mee die hun tassen draagt. We gaan beginnen aan het Annapurna circuit. Dwars door een van de beroemdste en mooiste berggebieden van Nepal. Op naar weer een nieuwe uitdaging.

Wist je dat:
- Je als toerist hier overal voor moet betalen. Een Nepalees betaalt niets en bij betalen 750 roepie entree.
- Je de hele dag door: excuus me madame, excuus me madame, hoort omdat ze je iets op straat willen verkopen
- Zowel de Indiers als de Nepalezen de hele dag door kwatten en roggelen, echt goor.
- Ook hier de biertjes erg duur zijn en wij van een minimum budget leven en dat dus geen biertjes voor ons worden de komende maanden
- Dat zeker 2 uur per dag de stroom eraf gaat in ons hostel, we hebben al menig avond in kaarslicht doorgebracht
- Ze in Nepal heerlijke bakkertjes, brood en appeltaart hebben. Heerlijk
- We de komende weken niet meer bereikbaar zijn doordat we in de bergen zitten

Liefs en Dikke kus!!!!!

• 09 Oktober 2010 - 09:39

Jorien:

Fantastisch Maar!!
    Heel erg veel plezier in de bergen. Geef Daan een dikke kus!

XX

• 09 Oktober 2010 - 10:14

Agnes:

Heej Maarten, het blijft genieten om je verslag te lezen, super! Jammer dat jullie voorlopig niet bereikbaar zijn, had jullie graag willen opzoeken, ha ha. Veel plezier en genieten maar, dikke zoen ook voor Daan! Agnes

• 09 Oktober 2010 - 10:14

Danielle:

Wow wat een mooie beschrijving van India!! Nu wil ik ook!!

• 09 Oktober 2010 - 11:36

Amber:

Hey lieverd, in 1 woord: WOW! Wat een super verhaal en super foto's zeg! Succes met de wandelingen en geniet van Nepal. X

• 09 Oktober 2010 - 11:46

Richard:

Heel cool;)

Kus

• 09 Oktober 2010 - 12:24

Caro:

Wauw super indrukwekkend Maar! Echt prachtige foto's!! Tranen schoten in mn ogen bij dat oude mannetje die hard aan werk is met zo'n hutkoffer op z'n rug... damn!
    Lieverd heel veel plezier in de bergen! Het wordt zwaar maar je kan het, bikkel toch?! ;) Snel na de bergen weer even een skype date inplannen :)

Knuffel van mij

• 09 Oktober 2010 - 13:36

Karlyn:

Maart!!
    Wereldreiziger.. damn die foto's zijn echt heel indrukwekkend, zeker in combi met je verhaal! Volop aan het genieten dus samen, goed zo!
    De kleren doen me enigsinds denken aan de su tijd haha;) wel mooi!

Lieverd, hele fijne tijd in de bergen. Weer een nieuwe ervaring..ik wacht nu al op je verhaal!
    x

• 09 Oktober 2010 - 16:22

Nienke:

Seriously, te jaloers gewoon:D.. Wat maak je veel mee en wat zie je een mooie en indrukwekkende dingen!! Gelukkig door de foto's mogen we lekker meegenieten dus dat doen we zeker:) Nu op naar de bergen, een nieuw avontuur dus wederom GENIETEN!! Love you! Mwah!

• 09 Oktober 2010 - 17:56

Gerda Lisa Tess :

Wij genieten van je verhalen en je fotos en Eric denkt aan 30 jaar geleden toen hij daar was alleen jullie lopen de Annapurna trek en hij liep de Everest trek. Honderden dias hebben wij hier nog steeds! Groeten aan Daan en tot de volgende keer.
    Kus, Gerda, Lisa en Tess en een van Eric

• 09 Oktober 2010 - 18:25

Joyce:

En weer volop genoten van je verhaal én die nog altijd jaloersmakende, indrukwekkende foto's!
    Enjoy the mountains! You can do it! En anders gewoon even op Daan z'n rug kruipen ;)

X

• 09 Oktober 2010 - 18:30

Joyce:

Trouwens, wat een hippe patta's! Muahah

• 10 Oktober 2010 - 07:46

Koos:

Hoi Maartje en Daan. Het gaat jullie goed zo te lezen. Prachtige vehalen! Heel veel succes met de tocht door de bergen. Ik sta nu voor de start van de Bart Brentjes mountainbike challange in zuid limburg. Heel weer en zit in de zon jullie verhaal te lezen want we vertrekken pas over een half uur. Dan is mobiel internet erg handig. Nogmaals veel succes met jullie reis. Koos

• 10 Oktober 2010 - 16:27

Vera En Cees:

hallo Maartje en Daan,

Prachtig reisverslag over India en Nepal. Veel dingen zijn nog net als 35 jaar geleden, het ziet er op de foto's nog zo uit alsof de tijd heeft stilgestaan. Op veel plekken heb ik ook voetstappen staan. Des te leuker is het om van jou/jullie ook de mooie ervaringen te lezen.
    Gister de verjaardagen van Vera en Femke gevierd, erg gezellig.
    Geniet in de bergen van al het moois.

• 10 Oktober 2010 - 17:59

Femke En Minke:

heey maartje en daan. wat een prachtinge foto's. wat zijn we jaloers op jullie, z'n mooie reis maken. geniet nog maar lekker.
    xxx femke en minke

• 10 Oktober 2010 - 19:35

Marian:

Hoi Maartje
    Wat weer een mooi verslag en wat maak je veel mee,en wat leuk dat je alles met Daan kan delen,wel grappig dat jullie verhalen over het zelfde gaat maar ieder op zijn eigen manier beleeft.
    Hier alles rustig en vandaag een mooie dag met veel zon, heel veel plezier in de bergen dat wordt afzien en een test op je conditie,maar ook dat gaan jullie redden vooral de mix van konijnen en vredevoort bloed en een oud maar veel voorkomend gezegde van jullie Oma vredevoort was; - - -
    Kijk niet om maar vooruit
    groetjes Mariam xxx

• 14 Oktober 2010 - 17:17

Alie En Jan:

Hallo Maartje en Daan, Na vele dagen kan ik eindelijk weer op je site komen. Steeds lukte het niet en kon je dus niet feliciteren met je 24e verjaardag. Bij deze dan maar en ook alvast voor Daan. Je schrijft fantastisch mooi Maartje; jou beleving komt wel heel goed over en aangevuld met de foto's is het net of wij met je meereizen. Als je dit leest; zijn jullie waarschijnlijk terug van de bergreis, hopelijk komt er weer zo'n prachtig verslag met veel belevenissen.
    Heel veel plezier, groetjes Jan en Alie

• 16 Oktober 2010 - 10:03

Tess:

Indrukwekkend.. :o Geniet ervan!! X

• 17 Oktober 2010 - 17:27

Els:

Hoi Maartje,

Het kan niet op wat jullie allemaal weer beleven. Wat een verschil he tussen India en Nepal. De beschrijvingen van jullie en de fotoos geven een aardige weergave van de werkelijkheid. Natuurlijk haalt het niet bij hetgeen jullie werkelijk meemaken. Maar toch. Heel veel plezier van jullie tocht door de bergen. Ik zal blij zijn als we dan weer iets van jullie horen dat alles oke is. Dikke zoen, Els

• 13 November 2010 - 01:44

Ben:

Yo Maart!

Echt fantastische verhalen schrijf je! Ga zo door! Have fun! En doe waar je zin in hebt ;)

Dikke kus!