Hello Laos, Goodbye Vietnam - Reisverslag uit Vientiane, Laos van Maartje Vredevoort - WaarBenJij.nu Hello Laos, Goodbye Vietnam - Reisverslag uit Vientiane, Laos van Maartje Vredevoort - WaarBenJij.nu

Hello Laos, Goodbye Vietnam

Door: maartjeopwereldreis

Blijf op de hoogte en volg Maartje

17 Juli 2010 | Laos, Vientiane

Lieve allemaal,

Super bedankt voor alle lieve reacties, erg leuk om te lezen!
Ondertussen heb ik het prachtige Vietnam na 3 maanden verlaten en ben ik aangekomen in Laos na een 23 uur duurde busreis vanuit Hanoi (Vietnam).
Ik werd vorige week wakker en dacht jemig wat heb ik al veel meegemaakt de afgelopen weken. Je beleefd zoveel dingen in een korte tijd dat ik alles even voor mezelf op een rijtje moest zetten.

De vorige keer ben ik gebleven bij het plaatsje Dalat. Een prachtig stadje in de bergen van Vietnam. We hebben daar een super mooie motortour gedaan door de bergen. Tijdens deze tour een prachtige waterval gezien, koffie en thee plantages, vegatables and fruit gardens, zijdenfabriek en ga zo maar door. Ook heb ik voor het eerst krekels gegeten en ik kan zeggen het was eigenlijk best lekker. In Dalat hebben we ook het Nederlands elftal gesupport, helaas waren we de enige, maar dat mocht de prêt niet drukken, oranje shirt aan en gaan.
Na 4 dagen zijn we doorgereisd naar het party stadje van Vietam: Nha Trang. We hebben het al weken over Nha Trang, daar is alles en daar gebeurt alles. We hebben daar heerlijk 5 dagen op het strand gelegen, relaxen, biertjes drinken en wederom weer NL supporten. Dit keer met een kroeg vol oranje supporters, fantastisch. Zit je aan de andere kant van de wereld en dan zijn er nog zoveel Nederlanders, allemaal in het oranje. Toch een heerlijk gevoel, die liefde voor het vaderland.

Vijf dagen Nha Trang was het tijd voor wat nieuws, we hadden een slaapbus geboekt naar Hoi An. De bussen hier zijn zo ideaal, dat had ik van te voren niet kunnen bedenken. Een bus met alleen maar slaapplaatsen waar je geheel languit kan liggen, zeker met mijn lengte. Maar het mooie van de vietnameese bussen is dat de bus ook helemaal wordt volgebouwd. Ook de gangpaden worden bezet met slapende mensen. Laatst hadden we zelfs een brommer in het gangpad. Het kan allemaal.
In Hoi An kwamen we s’ ochtens om 5 uur aan en tja dan is toch echt nog alles gesloten, zelf hier in Vietnam. Dat werd aan de wandel met de loodzware backpack, uiteindelijk een prima hostel gevonden waar nog plaats was. Hoi An is een ontzettend lief, schattig en leuk stadje. Er mogen geen auto’s rijden, je kunt heel goedkoop kleding om maat laten maken en overal door de hele stad hangen lampionnetjes. Echt leuk en ze hebben een prachtig strand, de mooiste die ik tot nu toe heb gezien. Blauwe zee, wit strand en blauw lucht. Heerlijk genieten. Ook in Hoi An hoe kan het ook anders Nederlands elftal gekeken, weer iedereen in het oranje op het strand, helemaal leuk.

Na Hoi An doorgereisd naar Hue. In Hue een fietsje gehuurd en op zoek naar de verboden stad. Maar ik ben er hier achter gekomen dat ik geen wonder ben in het lezen van kaarten, altijd als ik de kaart in me handen heb komen we ergens anders uit, ook een prestatie opzich. Daar hebben ze een wijk , de Citadel. Hier binnen is de Imperial Enclosure waar de emperors vroeger woonden. (hue was namelijk ooit de hoofdstad van Vietnam). Was allemaal heel mooi, ondanks dat 80% is platgebombardeerd tijdens alle oorlogen. Daarna zijn we nog op zoek gegaan naar drie pagoda's die alleen dicht bleken of er waren diensten aan de gang.Verder zijn we in Hue weer veel bekende tegenkomen, het is echt zo dat iedereen dezelfde route afgaat en je iedereen overal weer tegenkomt, alleen maar erg gezellig. Vanaf Hue met de bus richting de hoofdstad Hanoi. Hanoi is een erg drukke en warme stad maar kent toch ook z’n gezellige straatjes. De volgende dag zijn we bij Uncle Ho op bezoek geweest (oftewel Ho Chi Minh). We hadden de beste dag uitgekozen: de president van Nieuw-Zeeland was op bezoek. Dit resulteerde in een rij van twee uur in de 42 graden in een benauwd, warm Hanoi met Vietnamezen op hun best: voordringend, het liefste ongeveer in je staan en maar schreeuwen. Maar we hebben Uncle Ho gezien.
Smiddag’s naar een echte Vietnameese voetbal wedstrijd geweest (alvast een opwarmertje voor de finale van savonds), echt heel leuk om te zien hoe dat gaat. Savonds de finale, helaas van het verlies. Maar tijd voor treuren was er niet, we werden 4 uur later alweer verwacht bij een ander Hostel. Een tour geboekt voor 3 dagen Halong Bay. De H Long Bay is een baai in het noorden van Vietnam in de Golf van Tonkin, nabij de grens met China. In de baai liggen ontzettend veel eilanden, die als het ware uit het water oprijzen. Verschillende van die eilanden zijn hol, met enorme grotten. Echt heel erg mooi. We hadden een prive boot waarmee we door deze prachtige eilanden heen vaarde. Heerlijk zwemmen, kayakken, eten, drinken, feestjes, karaoke, slapen op de boot, slapen op een verlaten eilandje, een trekking van 2 uur op slippertjes stijl omhoog een berg op en vooral veel gezelligheid. Kortom erg geslaagd en een mooi iets om Vietnam mee af te sluiten.

Want het is nu echt waar, na 3 maanden ben ik weg uit vietnam. Ik heb ontzettend veel zin om Laos en Cambodja te ontdekken maar zal vietnam stiekem wel missen. Een prachtig land waar ik veel mooie herinneringen aan over heb gehouden. De mensen zijn zo vriedelijk, al was er wel een duidelijk verschil te merken in het noorden of zuiden. Er is veel meer toerisme in het Noorden en dat is duidelijk te merken. Daar was ik echt de toerist met geld en in het zuiden had ik dat gevoel vele malen minder. Daarom ben ik ontzettend blij dat ik ook de andere kant van Vietnam heb mogen ervaren en echt tussen de locals heb gewerkt en gewoond. Dat is tijdens het backpacken toch anders, je bent heel veel in contact met mensen over de hele wereld, maar minder met de locals. Maar alles heeft ze charme.

Ook denk ik nog vaak terug aan mijn vrijwilligerswerk en hoe bijzonder dat is geweest. Dat realiseer ik me nu steeds meer een meer. Ik ga overal heen, ontmoet nieuwe mensen, ontdek nieuwe culturen en mijn lieve kindjes in Can Tho zullen dat nooit gaan doen en dat is wel een heel dubbel gevoel. Maar gelukkig heb ik de foto’s en kan ik nog heel vaak naar ze terugkijken.

Ik geniet enorm van alles wat ik meemaakt en heb heel veel zin in de komende maanden. Na Laos reis ik door naar Cambodja om vervolgens in Thailand een vriendinnetje van school te zien waarmee ik 3 weekjes samen ga reizen. En mijn lieve broertje Daan komt ook voor 10 maanden naar Azie, dus gaan we gezellig ook samen een stukje reizen, helemaal leuk.

Wist je dat:
- Het heel makkelijk reizen is met het openbaar vervoer hier in Azie
- Ik dat van te voren niet had gedacht
- Laos vele malen rustiger is dan Vietnam
- Je hier in Laos bijna geen auto's hoort toeteren
- Het slapen in dorms toch wel erg luidruchtig is maar ook heel gezellig
- Je hier nog heel veel oude mensen ziet die nog dagelijks keihard moeten werken om rond te komen
- Dat die mensen de hele dag op het strand rondlopen om spulletjes te verkopen aan toeristen.

Tot de volgende keer..
Liefs en Dikke kuss!!!!

• 17 Juli 2010 - 09:03

Joyce:

Super leuk Maartje!!! ben jaloers hoor, zou ook graag nog naar Laos en Cambodia willen! Wij zitten alweer een week in NL, gelukkig ook lekker weer hier over het algemeen!
    Veel plezier meis:)
    kus Joyce

• 17 Juli 2010 - 10:50

Agnes:

Wat super Maartje, om zo heerlijk relaxed te reizen, en wat je zelf al schrijft wat een belevenissen allemaal, mooi man. extra super leuk dat Daan ook met je mee reist 10 maanden! Ik zou ook wel mee willen als ik niet zo bang in donker en voor spinnen was,ha ha! Dit is de eerste email uit Wormer, waar we vorige week zijn komen wonen. Begint heel klein beetje te wennen. Mis drenthe wel hoor. Nou Maart mooie belevenissen nog, tot laters, Dikke zoen, Agnes

• 17 Juli 2010 - 11:33

Ans:

Hoi Maartje,
    Wat een ontzettend leuk reisverslag. Het is een geweldige ervaring om dit allemaal mee te maken,geen wonder dat je het zo naar je zin hebt en leuk dat je samen met Daan op reis gaat, nog heel veel plezier, gr Ans

• 17 Juli 2010 - 15:20

Jorien:

Lieve Maar!
    Wat mooi en bijzonder weer allemaal. Goed om je zo te zien lachen op alle foto's!
    Hier gaat het goed, ik vertrek dinsdag naar de zon!
    Heerlijk!
    Tot mails! xxx

• 17 Juli 2010 - 16:36

Carooo:

Chickie!! Dinsdag nog een goede nachtrust kunnen hebben nadat je uit het niets 'Het is nacht' had gehoord? ;)
    Wowwww maar Maar die foto's! Echt te mooi is het daar zeg!!! Halong Bay.... damn! :|
    Nou lieverd geniet ervan en blijf van die mooie fotootjes maken he :)

Dikke pakkerd van mij!

• 17 Juli 2010 - 22:00

Marian:

Hoi Maartje
    Geweldig wat een verhaal,je beschrijft het zo super dat je het gevoel krijgt dat je mee reist,En met al die prachtige fotoos erbij kijk je toch anders naar het land wat we alleen kennen van die vreselijke oorlog, Wat leuk dat Daan ook die kant op gaat .nog heel veel plezier en geniet van al die avonturen.
    groetjes uit Purmerend en hier komen ook tropen temperaturen.
    zoen Marian

• 18 Juli 2010 - 02:05

Daphne :

Hee Maartje,

Wat een leuk verhaal weer, kan me voorstellen dat je het heel leuk hebt daar. Super stoer wat je allemaal doet en meemaakt en het is waar wat je zegt, het is toch wel heel leuk dat met zo;n voetbalwedstrijd je altijd nog andere NL tegen komt!

xx Daphne (KG)

• 18 Juli 2010 - 08:16

Els En Simon:

Hoi Maartje,

Weer genieten we van jouw belevenissen. Je vorige verslag was met name ontroerend vanwege je afscheid van de kinderen. Nu is het vooral een aaneenschakeling van nieuwe indrukken en ontmoetingen van nieuwe culturen. Wat fijn dat Daan in augustus verder met jou gaat meereizen. Top.
    Veel liefs, Els en Simon

• 18 Juli 2010 - 09:26

Amber:

In 1 woord WAUW! Je straalt helemaal! Geniet ervan lieverd en tot snel. X

• 18 Juli 2010 - 09:28

Sabine:

Lieve lieve maart,
    wat heerlijk om weer je mooie verhalen te mogen lezen. Jaloers? uh nee hoor. ik zou zo met je willen ruilen.
    je geniet met heel je hard, dat is te lezen, maar ook zeker te zien aan je heerlijke vrolijke gezicht.
    lieve skat, veel plezier.
    xxxxx sabine (kg)

• 18 Juli 2010 - 10:19

Sanne:

Hahaha je verhalen worden steeds langer!! Dat is een goed teken, want je maakt heel veel mooie dingen mee :) Die foto's van Halong Bay en het strand in Hanoi zijn echt prachtig!! Wow! Hier is het nu gelukkig ook lekker weer :) Woensdag komt Sarah (Canadees vriendinnetje dat ik uit Hong Kong ken) voor 12 daagjes naar Nederland, dus dat wordt ook een beetje mijn vakantie! Naar Amsterdam, Den Haag, dagje strand, De Rijp en volgend weekend gaan we naar Tomorrowland (festival in België), yeahh :) Nou chicky, geniet van alle rust en natuur in Laos! Groetjes aan Rutger (reizen jullie nog lang samen?) XXX San

• 18 Juli 2010 - 10:48

Joyce:

Hey feestbeest!
    Ik moet er steeds even helemaal voor zitten om jouw berichtjes te lezen, geweldig!
    En Halong Bay, het lijkt wel die scène uit The Beach, wow! Ik ben jaloers op je!
    Hier in Nederland mogen we ook niet klagen, het is al zeker 3 weken tropisch. En ik moet nog op vakantie, yeah!
    Maartje, geniet ervan en keep on smiling!
    Liefs

• 18 Juli 2010 - 13:20

Cors:

Leuk! Veel plezier in Laos! Morgen weer werken...:(

• 18 Juli 2010 - 19:48

Neefje Tim:

Hey nichtjeeeeee! Hier eindelijk een reactie van mij hoor:P... Lees aan je verhalen dat je je daar prima vermaakt! Nog ff en je grote broer komt je vergezellen... Iig nog veel plezier daar en ik spreek je gauw! Dikke kussss

• 20 Juli 2010 - 21:32

Danielle:

Hey Maartje!
    Wat een mooi verhaal heb je weer geschreven!! :) Altijd leuk om je site bij te houden zo..het is duidelijk dat je lekker ervan aan t genieten bent daar..En wat fijn dat Daan ook die kant op komt, kun je n gedeelte van je ervaringen daar delen met je broer..Lijkt me leuk!
    Heel veel plezier nog in Laos en Cambodja!!
    Kus, Danielle

• 21 Juli 2010 - 20:55

Nienke:

Hey topper!

Goed verslag weer!! Heerlijk om te lezen maar je live aan de telefoon gehad te hebben was de grootste verrassing:) Snel weer ff bijkletsen but keep posting pictures: AMAZING!!

Dikke kussssss

• 22 Juli 2010 - 19:13

Jan En Alie:

Je verslagen zijn heel erg leuk om te lezen Maartje. Je weet ons heel erg te boeien.
    Er staan ook prachtige foto's bij. Allemaal superleuk!!!
    Veel plezier, Jan en Alie

• 24 Juli 2010 - 05:25

Richard & Maaike:

Tjonge jonge wat maak jij mooie dingen mee zeg!! Mooi om je verhalen te lezen.
    Hier in de Beemster gaat alles zijn gangetje, de Kermis komt er nu aan, maar de weersvoorspellingen zijn heel wisselend hier (dat is niet zo best aangezien alles buiten is, maar we laten de pret niet bederven!!), dan zeggen ze de ene dag dat het gaat regenen hier en wordt het stralend mooi weer en dan is het droog en gaat het regenen, kortom echt Nederland dus.
    Pa & Ma Kamps daar moet je de groetjes van hebben die hebben heerlijk 3 weken gecampeerd in Drenthe.
    Nou Maartje veel plezier nog en leuk voor je dat je Daan binnenkort ziet!!
    Ben benieuwd naar je volgende verhalen!
    liefs Richard en Maaike.

• 31 Juli 2010 - 21:16

Sophie:

Hi Maartje,
    Via het bericht van Rutger ben ik weer helemaal op de hoogte van jullie avontuur. Gaaf hoor! Wat hebben jullie weer veel meegemaakt:-) Ik wou dat ik er weer eventjes bij was. Check eens de website www.grandisetdeviens.org.Website van die Fransman uit de City Orphanage, echt bijzonder om terug te zien, er staan ook wat filmpjes op! Wij staan op de website van Nhip Cau, inclusief onze tekst uit het lerarenboek! Erg grappig.
    Veel plezier nog in Laos :-)
    x

• 06 Augustus 2010 - 14:31

Gerda Lisa Tess :

hoi maartje we genieten van je dagboek je maak zo veel mee met miep wezen varen zaten vast in de bagger wel gelachen lisa op vakantie in engeland en tess zit in spanje en griekenland voor haar werk bij tmf veel plezier maartje we volgen je groetjes

• 11 Augustus 2010 - 10:31

Merel:

Hey Meis,

Goed te lezen dat sommige dingen niet veranderen ondanks dat je aan de andere kant van de wereld zit. Nog steeds geen richtingsgevoel en kaartlezen blijft lastig!

Liefs Merel